Kontakt
Contacto
   Bez kategorii    Życie w Andaluzji – jak zamówić kawę w Maladze?

Życie w Andaluzji – jak zamówić kawę w Maladze?

Kawa jest jednym z ulubionych napojów w Hiszpanii (podobnie, jak we wszystkich krajach śródziemnomorskich). Jest też nieodłącznym elementem śniadania, często pije się ją po obiedzie, podwieczorku i kolacji. Podobnie, jak w Polsce i na całym świecie kawa to świetny pretekst do spotkań towarzyskich, biznesowych, lub do spędzania wolnego czasu. Oczywiście są ludzie, którzy mówią: „Musimy koniecznie spotkać się na kawie”, a potem wcale się nie spotykają, bo „nie mają czasu’ i temat umiera śmiercią naturalną.

 

Jakie mamy rodzaje kawy w Hiszpanii?

Mamy więc café solo (czyli po prostu mała czarna), café cortado (z odrobiną mleka) i café con leche (kawa z mlekiem; o relaksującej filiżance tej kawy, której możemy napić się na Plaza Mayor w Madrycie, mówiła łamaną angielszczyzną ówczesna burmistrz stolicy Hiszpanii Ana Botella; wypowiedź wkrótce stała się viralem i przedmiotem memów). Czy w Maladze również zamawiamy kawę w ten sam sposób? Zaskoczę Was, drodzy Czytelnicy, ale nie!

Café Central – centralny punkt Malagi

Znajdowała się ona przy Plaza Constitución, będącym największym placem starówki i była najbardziej klimatyczną kawiarnią w mieście, pamiętającą czasy II Republiki i dyktatury generała Franco. Powstała z połączenia dwóch emblematycznych lokali – Café Suizo i Café Munich. Przez ponad 100 lat można było zamawiać kawę na mnóstwo różnych sposobów, a najlepiej obrazowała je ceramiczna mozaika. Skąd się ona wzięła? Ano stąd, że dawno, dawno temu pewien stały klient lokalu był na tyle męczący (żeby nie powiedzieć ostrzej), że codziennie miał inne życzenie dotyczące proporcji mleka do kawy. Dlatego też za sprawą ówczesnego właściciela, Don José Prado Crespo, na ceramice przedstawiono różne warianty napoju, jakie można zamawiać w kawiarni. Rodzaje kaw wkrótce przyjęły się w innych lokalach w mieście.

Koniec pewnej epoki

Niestety, wraz z przejściem na emeryturę Rafaela Prado, dotychczasowego właściciela kawiarni, na początku 2022 r. lokal został zamknięty na stałe. Pan Rafael w rozmowie z andaluzyjskim dziennikiem Diario Sur przyznał, że była to trudna decyzja, ponieważ ‘Cafe Central to nie tylko firma, ale i dziedzictwo’. Słynna mozaika została przekazana na rzecz urzędu miasta. Całe szczęście jego synowie podjęli decyzję o kontynuacji rodzinnego biznesu na Malaguecie, gdzie w 2018 roku otworzyli kolejną kawiarnię.

Przechodząc do konkretów, w Maladze możemy zamówić:

☕ Nube (hiszp. chmura) – gdzie proporcje mleka do kawy wynoszą odpowiednio 90:10, czyli mleko z odrobiną kawy

☕ Sombra (hiszp. cień) – nie ma bardziej typowej kawy dla Malagi, niż właśnie ta. W dalszym ciągu jest w niej więcej mleka niż kawy (ok. 80:20).

☕ Corto – tutaj proporcje wynoszą 70:30. Nie mylić z sombra, ani z cortado!

☕ Entrecorto – jeżeli wolisz, żeby mleko lekko dominowało nad smakiem kawy, wybierz entrecorto.

☕ Mitad (hiszp. połowa) – tutaj chyba wszystko jest jasne, kawa z mlekiem w proporcjach pół na pół.

☕ Solo corto – podobne do mitad, ale z lekką przewagą smaku kawy, proporcje 60:40

☕ Semi largo – proporcje kawy do mleka wynoszą 80:20, czyli dokładne przeciwieństwo sombra

☕ Largo – prawie, jak café solo, ale z kropelką mleka

☕ Solo – kawa czarna, bez mleka.

☕ No me lo ponga (proszę nic nie nalewać) – tutaj nie ma ani kawy, ani mleka

 

To którą zamawiamy w pierwszej kolejności? 😉